logo
tyhjaylos
palvelut
vaakaruskea
     
  Reseptien uusiminen  
  Itsehoito-osasto  
  Yhteensopivuus  
  Lääkekaapit  
  Tiliasiakkuus  
  ruutu  
Lääkejätteet  
  Suoratoimitus  
  Lääkeneuvonta  
  Lääkevalmistus  
  Annosjakelu  
  Kelan palvelut  

   
 
 

Lääkkeiden hävittäminen

Vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet ovat vaarallista jätettä. Niitä ei saa laittaa tavallisen kotitalousjätteen sekaan eikä viemäriin.

Apteekit vastaanottavat maksutta kotitalouksista tuodut kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, voiteet, lääkesuihkeet sekä injektioneulat, -ruiskut ja elohopeaa sisältävät kuumemittarit.

Apteekit eivät ota vastaan kemikaaleja, pesuaineita, paristoja, loisteputkia ym. kotitalouksien vaarallista jätettä. Ne on toimitettava muuhun vaarallisen jätteen keräykseen.

Tornion Apteekin tuulikaappiin sijoitetussa lääkejätteen palautuspisteessä on helppo asioida. Lääkejätteet pudotetaan palautuskaapin aukosta jäteastiaan. Kaappi on lukittu, eikä jätteisiin pääse käsiksi pudotusaukon kautta. Palautuskaapissa on ruiskuille ja neuloille erillinen pudotusaukko.

Kysy tarvittaessa neuvoa, autamme mielellämme!Lajittele ja pakkaa jäteastiaan palautettavat lääkkeet näin:


Tabletit ja kapselit ilman päällyspakkausta esim. kaupan hedelmäpussissa. Läpipainoliuskat voi laittaa pussiin kokonaan, niitä ei tarvitse purkaa. Lasitölkit voi palauttaa lasinkeräykseen, pahvipakkaukset kartonkikeräykseen, muovipakkaukset ovat sekajätettä.

Nestemäiset lääkkeet, voiteet ja suihkepullot voi palauttaa alkuperäisissä pakkauksissaan.

Injektioneulat ja –ruiskut palautetaan erillään, esim. korkillisessa 0.5 litran virvoitusjuomapullossa. Kertakäyttöiset insuliinikynät voi laittaa tavallisen kotitalousjätteen sekaan.Ei lääkejäteastiaan, vaan apteekin tiskille:

Jodipitoiset lääkkeet ja solusalpaajat kukin omissa pakkauksissaan, koska ne vaativat erillisen käsittelyn jätelaitoksella.
- jodipitoisia tuotteita ovat esim. Betadine® ja Jodix®
- solusalpaajia eli sytostaatteja ovat esim. Azamun®, Hydrea® ja Trexan®

Elohopeaa sisältävät kuumemittarit palautetaan erillään, rikkinäiset mittarit tiiviisti pakattuna. Nykyiset Geratherm® kuumemittarit eivät sisällä elohopeaa, ja ne voidaan hävittää tavallisena kotitalousjätteenä.

 

Muista poistaa lääkepakkauksista henkilötiedot!
 
ajankohtaistainfo
 
 
 
alapalkki